Corona heeft onze wereld helemaal op zijn kop gezet, ook op vlak van werken. Thuiswerken werd norm en veel werknemers geven aan ook na corona graag 1-3 dagen thuis te willen werken. Maar wat gebeurt er dan met onze kantoren?

Nieuwe functies voor kantoorruimtes

Waar kantoren vroeger ontworpen en ingedeeld werden om zo veel mogelijk mensen zo productief mogelijk te laten werken zullen kantoren nu ontmoetingsruimtes worden. Ze worden minder een werkplek en meer een ruimte die aanzet tot creativiteit en sociaal contact. Daarnaast zullen de kantoren kleiner worden aangezien werknemers een groot deel van de tijd thuis zullen werken.

Meer dan ooit is het nu hét moment om kantoren naar de toekomst te loodsen. En die toekomst is hybride: kleinere kantoorruimtes die samenwerken stimuleren en toch de mogelijkheid bieden om per taak of project een balans te vinden tussen thuis en op kantoor werken. Daarbij vormen tijd en plaats geen beperking meer voor efficiënt (samen)werken.

Nieuwe functies voor kantoorruimtes
3 belangrijke factoren

3 belangrijke factoren

1. Bricks

De facilitaire gevolgen van de terugkeer naar kantoor: hebben we nog dezelfde bezettingsgraad en hebben we nog wel zo’n grote kantoorruimte nodig?

2. Bytes

Hoe faciliteren we de nieuwe vorm van hybride werken die niet meer plaats- en tijdsgebonden is?

3. Behavior

Hoe dragen we de bedrijfscultuur toch nog mee als we niet meer zo vaak op kantoor zijn? En dragen we bij aan het welzijn van elkaar als we elkaar niet meer zo vaak ontmoeten?

Wat met de kantoorinrichting?

De afzonderlijke werkplekken die oorspronkelijk het grootste deel van de ruimte in beslag namen, zullen gedeeltelijk verdwijnen. In plaats komen er steeds meer flexwerkplekken die door iedereen vrij gebruikt kunnen worden. Denk maar aan grote lange tafels waar je elke dag opnieuw een plekje kan uitkiezen. Voor privacy, die af en toe nodig is, zullen concentratiewerkplekken een grote rol gaan spelen.

Eén van de belangrijkste redenen om naar kantoor te komen zullen vergaderingen en brainstormsessies zijn. Ruimtes hiervoor gaan dus centraal komen te staan in de kantoorinrichting. De klassieke afgesloten vergaderruimtes zullen uiteraard blijven, maar er komen ook nieuwere vormen zoals loungehoeken, open brainstormzones, mogelijkheden voor staande meetings...

Wat met de kantoorinrichting?

Geprikkeld en wil je jouw interieurproject eens bespreken?

Kom eens babbelen