Thuiswerken: 5 tips om productief van thuis uit te werken

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er beslist dat we massaal van thuis uit moeten werken. Joepie! Een hele dag in pyjama rondlopen, ongestoord werken, koffiepauzes wanneer jij dat wilt… fantastisch toch? Maar je zal al snel beseffen dat thuiswerken toch niet altijd even makkelijk is. Daarom hebben wij 5 tips om dat werken op afstand tot een goed einde te brengen.

1. creëer een ergonomische werkplek

Het is erg verleidelijk om lekker in jouw pyjama vanuit het bed of de zetel te werken. Maar dit is absoluut geen gezonde werkhouding. Om jouw rug en nek te besparen van pijn, is een juiste houding tijdens het werken van onschatbare waarde.

Werk steeds aan een tafel. De meeste mensen zullen zich installeren aan een bureau, de eettafel of het keukeneiland. En je kan het al raden… deze zijn vaak niet hoogte verstelbaar. Daarom raden wij jou aan om het halfuur even jouw benen te strekken. Haal een glas water (voldoende water drinken is zéér belangrijk voor meer energie), doe al wandelend een telefoontje, vul jouw koffiemok bij of haal een frisse neus op het balkon of in de tuin.

Zitten tijdens de werkdag is uiteraard onvermijdelijk. Maar zorg dan op zijn minst dat je comfortabel zit. Het klinkt misschien cliché maar alles begint bij een goede bureaustoel. Iedereen is anders van bouw en daarom moet je een stoel volledig kunnen aanpassen aan de gebruiker. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn de hoogte en zitdiepte van de stoel te verstellen. Wanneer je vervolgens gaat zitten dan moet er tussen het zitvlak van de stoel en jouw knieholte voldoende ruimte (een gebalde vuist) overblijven. Als dit goed is dan staan jouw knieën steeds in een hoek van 90°. Bovendien moet een bureaustoel ook een goede ondersteuning bieden aan jouw onderrug. Door hier druk uit te oefenen, kantelen jouw bekken en wordt de rug rechtgetrokken. Tenslotte zijn goede armleuningen cruciaal. Armen wegen gemiddeld 10% van het lichaamsgewicht. Je hoort het goed… 10%! Om jouw nek en schouders te ontlasten is het uitermate belangrijk dat jouw armen in een hoek van 90° rusten op de armleuningen van de stoel.

Veel mensen die thuiswerken gebruiken een laptop. Niet bepaald ergonomisch wanneer je de hele dag met een kromme rug op een laptopscherm neerkijkt. Een makkelijke oplossing is om een los toetsenbord en muis te gebruiken. Pas bovendien de schermhoogte aan door jouw laptop op een stapel boeken of idealiter een laptopstandaard te plaatsen. Daardoor kijk je automatisch omhoog met een rechte rug.

2. belangrijkste taken eerst

 Je concentratie neemt af gedurende de dag en daarom is het dus verstandig om de ‘minder belangrijke’ taken of de zaken die je zonder nadenken kan doen, te houden voor het einde van de werkdag.

3. regelmatig even goed doorwerken

Thuis zijn er vaak allerlei prikkels. Misschien lopen er kleine bengels rond of kan je het niet laten om tussendoor allerlei huishoudelijke taken te doen (denk maar aan de vaatwasser snel even leegmaken). Plan daarom regelmatig werkblokken in waar je ongestoord even goed kunt doorwerken en volledig in de ‘flow’ kunt komen (leg jouw gsm weg, zonder je af in een rustgevende ruimte…). Zo geef je jezelf de kans om optimaal en productief te werken.

4. een gezonde mix van zitten, staan en BEWEGEN

Gebruik deze flexibele werkuren om te sporten. Even joggen, een workout in de living, een wandeling… Dat is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar zorgt ook voor een energy boost.

Psst… een powernap van twintig minuutjes kan ook vaak wonderen doen ;)

5. get dressed

Probeer zoveel mogelijk jouw routines te behouden wanneer je van thuis uit werkt. Kruip uit je bed op hetzelfde tijdstip, neem een frisse douche, kleed je aan, ontbijt… Ook al zou je graag de hele dag in jouw pyjama rondhuppelen dit kan jou zeker helpen om gefocust aan jouw werkdag te beginnen.

 

 

Thuiswerken: 5 tips om productief van thuis uit te werken